Zeker als je regelmatig Thais kookt, moet je overwegen om een rijstkoker te kopen, want de Thaise keuken biedt veel rijstgerechten. Wijzelf zouden er nauwelijks zonder kunnen en in dit artikel laten we je de voordelen zien van een rijstkoker.
Het is gemakkelijk
Iedereen die ooit als onervaren persoon rijst in een pan heeft gekookt, kent het probleem waarschijnlijk. Het kookt gemakkelijk over, verbrandt of kookt ongelijkmatig. Bovendien moet het kookproces constant worden gecontroleerd. Met een rijstkoker is het een stuk makkelijker. Je wast de rijst, doet hem samen met een bepaalde hoeveelheid water in de rijstkoker en drukt op een knop. Het begint en ongeveer 20 minuten later ben je klaar met het serveren van rijst. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook! Sommige moderne rijstkokers hebben veel functies en zelfs een klein display waarop je bepaalde programma’s kunt instellen. Hoewel dit allemaal geweldig is, is het niet echt nodig om eenvoudige rijst te koken. Wij koken zelf met een heel simpele rijstkoker die maar één schakelaar heeft en automatisch overschakelt op warmhouden. Als je graag veel keus hebt en verschillende soorten rijst wilt koken, bieden moderne rijstkokers voor elk type een apart programma. Of het nu gaat om witte rijst of gezondere volkoren rijst: er is voor alles een programma en sommige rijstkokers beloven zelfs het meeste uit de gezonde voedingsstoffen in het betreffende programma te halen. We kunnen echter niet zeggen of dit waar is.
Overkoken? Brandwond? Niets!
Het feit dat de rijst niet kan overkoken of aanbranden in de rijstkoker is echt geweldig. De meeste rijstkokers hebben functies of programma’s die het kookproces automatisch uitschakelen en vervolgens overschakelen om warm te blijven. De rijst kan dus nooit overkoken of verbranden (althans niet in een goede rijstkoker). Het beste is dat u gedurende deze tijd voor andere dingen kunt zorgen. Terwijl de rijst kookt, kunt u bijvoorbeeld de ingrediënten fijnhakken of zelfs koken. Dit scheelt u veel tijd in de keuken.
De rijst blijft warm
Deze functie van een rijstkoker wil je nooit meer missen. De rijstkoker houdt de rijst na het koken gelijkmatig warm. Met eenvoudige rijstkokers wissel je gemakkelijk tussen koken en warmhouden Om elektriciteit te besparen kun je hem natuurlijk uitzetten en de rijst in het fornuis laten staan. Na het uitschakelen en afkoelen zet je de rijstkoker weer aan als je later weer wilt eten of rijst van de dag ervoor opwarmen. Het verwarmingsproces duurt dan ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de rijstkoker en hoeveelheid). Overigens: als je kookt met de rijstkoker, bespaar je zelfs geld op elektriciteit, want het bespaart meer energie dan met het fornuis en de pan. Natuurlijk alleen als je de warmhoudfunctie niet de hele dag gebruikt.
Gemakkelijk schoon te maken
De meeste rijstkokers (althans de simpele) hebben een soort pot die je eruit kunt halen. Het is heel gemakkelijk schoon te maken en je hoeft je geen zorgen te maken over de rest van de rijstkoker. De uitneembare onderdelen van een goede rijstkoker zijn ook vaatwasmachinebestendig. Zodra het binnenste gedeelte weer schoon en droog is, plaats je hem eenvoudig terug in de rijstkoker en kun je hem direct weer gebruiken.
Ook geschikt voor de voorbereiding van andere dingen
Wist je dat je in de rijstkoker ook nog wat andere dingen kunt koken? Ik heb zelfs eerder een cake in de rijstkoker gemaakt. Ook al klinkt het gek, het kan en ook hier heerst het grote voordeel dat de rijstkoker automatisch van kookstand naar warmhouden springt. Dus niets kan branden. Ook soepen, chili con carne, omeletten of bijvoorbeeld quinoa maak je gemakkelijk in de rijstkoker. Zoek gewoon naar ideeën op Google of Pinterest en u zult verrast zijn. Sommige moderne rijstkokers hebben zelfs hun eigen functies voor verschillende gerechten. Maar een standaardapparaat doet hetzelfde.
Stoomfunctie
Je kunt met dit apparaat niet alleen koken, maar ook stomen. En hier is het weer typisch Aziatisch. Sommige rijstkokers hebben een stomer, waar je tijdens het koken van de rijst ook dingen als vlees, vis, groenten etc. mee kunt stomen. Hiervoor wordt, afhankelijk van het model rijstkoker, een extra deel bovenop geplaatst zodat de hete stoom uit de kokende rijst stijgt. Deze functie is overigens ook perfect als je zelf dim sum wilt maken. De kleine dumplings zijn erg lekker en je kent ze waarschijnlijk als je ooit in een Aziatisch land bent geweest. Ze zijn ook een populair ontbijtgerecht in Thailand.